Reklama

Reklama
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 limonka
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 70 g suszonego ananasa (np. Bakalland)
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • świeża kolendra
  • szczypta curry
  • sól i pieprz do smaku

W większym garnku przez 3 minuty podsmażamy na oleju pastę curry i dodajemy pokrojoną w plastry pierś kurczaka. Wszystko podsmażamy przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Do składników dodajemy pokrojoną paprykę i ananasa, smażymy jeszcze wszystko przez ok. 4 minuty. Do podsmażonych składników wlewamy bulion i zagotowujemy, a następnie dodajemy czosnek i kukurydzę. Wszystko doprawiamy sosem sojowym, szczyptą curry, solą i pieprzem oraz wlewamy mleczko kokosowe. Przed podaniem dodajemy do zupy świeżą kolendrę i skrapiamy wszystko limonką.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania z drobiem

Reklama
Reklama
Reklama