Ryż jaśminowy z brzoskwiniami
Ryż jaśminowy z brzoskwiniami i cynamonem
- mat. pras. Britta
Opublikowano: piątek, 17 marca 2017 17:10
Reklama
Reklama
- 120 g ryżu jaśminowego, np. Britta
- puszka brzoskwiń w zalewie
- 300 ml mleka
- 40 g cukru
- 1,5 łyżeczki soku z pomarańczy
- łyżka cynamonu
- cukier waniliowy do smaku
- sól
Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie, gotuj w osolonej przez 10 minut, a następnie odcedź. Ponownie wstaw do gotowania – tym razem w mleku z dodatkiem 40 g cukru, odrobiną cukru waniliowego oraz cynamonem. Całość gotuj do momentu, gdy ryż wchłonie mleko, często mieszając. Pod koniec gotowania dolej sok z pomarańczy. Ryż nałóż do miseczek, dodaj pokrojone w paski brzoskwinie i pozostaw do ostygnięcia.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na słodkie podwieczorki
Reklama
Reklama
Reklama