Reklama

Reklama
  • 120 g ryżu jaśminowego, np. Britta
  • puszka brzoskwiń w zalewie
  • 300 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 1,5 łyżeczki soku z pomarańczy
  • łyżka cynamonu
  • cukier waniliowy do smaku
  • sól

Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie, gotuj w osolonej przez 10 minut, a następnie odcedź. Ponownie wstaw do gotowania – tym razem w mleku z dodatkiem 40 g cukru, odrobiną cukru waniliowego oraz cynamonem. Całość gotuj do momentu, gdy ryż wchłonie mleko, często mieszając. Pod koniec gotowania dolej sok z pomarańczy. Ryż nałóż do miseczek, dodaj pokrojone w paski brzoskwinie i pozostaw do ostygnięcia.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na słodkie podwieczorki

Reklama
Reklama
Reklama