Ryż z musem morelowym
Prosty w przygotowaniu ryż z musem morelowym, to przepis idealny na zdrowy deser dla całej rodziny.
Opublikowano: poniedziałek, 9 marca 2015 13:28
Reklama
Reklama
- 100 g ryżu
- 200 ml wody
- 10 suszonych moreli
- kilka kropli soku z cytryny
- olej do smarowania foremek
- cynamon
Ryż ugotuj na wodzie, przełóż do foremek wysmarowanych olejem i mocno dociśnij.
Morele pokrój w paseczki, przełóż do garnuszka i zalej niewielką ilością wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, ok. 10 minut, aż staną się miękkie. Zmiksuj i dodaj odrobinę soku z cytryny.
Foremki z ryżem przykryj talerzykiem i odwróć do góry dnem. Polej musem morelowym, posyp szczyptą cynamonu.
Zobacz także: Przepis na ryż zapiekany z jabłkiem
Reklama
Sprawdź inne słodkie przepisy
Reklama
Reklama
Reklama