Ryż z warzywami
Wypróbuj przepis na ryż z warzywami
Opublikowano: niedziela, 15 grudnia 2013 21:21
Reklama
Reklama
- 250 g ryżu,
- 1 mała puszka zielonego groszku,
- 1/4 kg zielonej fasolki,
- 1 duża marchew,
- pęczek dymki,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- sól,
- szafran,
- 3/4 kg warzyw na wywar,
- przyprawy ziołowe (bazylia, pietruszka, natka pietruszki).
Reklama
Umyj włoszczyznę, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj rosół. Pod koniec gotowania dodaj posiekane zioła. Odcedź warzywa. W przygotowanym wywarze ugotuj ryż. Obsmaż na oliwie drobno pokrojone małe cebulki, czosnek i marchewkę. Dodaj groszek, pokrojoną zieloną fasolkę. Duś przez kilka minut. Dodaj ryż, a następnie wlej część wywaru. Dodaj szczyptę soli, kilka łyżek szafranu. Tak przygotowany ryż z warzywami wspaniale smakuje z filetem z ryby lub pulpecikami z cielęciny.
Nasz sposób
Po ugotowaniu zostaw ryż pod przykryciem na 10 minut. Zmięknie i będzie smaczniejszy, ponieważ przejdzie smakiem warzyw oraz przypraw.
Reklama
Reklama
Reklama