Reklama

Reklama
  • 250 g ryżu,
  • 1 mała puszka zielonego groszku,
  • 1/4 kg zielonej fasolki,
  • 1 duża marchew,
  • pęczek dymki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól,
  • szafran,
  • 3/4 kg warzyw na wywar,
  • przyprawy ziołowe (bazylia, pietruszka, natka pietruszki).

Reklama

Umyj włoszczyznę, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj rosół. Pod koniec gotowania dodaj posiekane zioła. Odcedź warzywa. W przygotowanym wywarze ugotuj ryż. Obsmaż na oliwie drobno pokrojone małe cebulki, czosnek i marchewkę. Dodaj groszek, pokrojoną zieloną fasolkę. Duś przez kilka minut. Dodaj ryż, a następnie wlej część wywaru. Dodaj szczyptę soli, kilka łyżek szafranu. Tak przygotowany ryż z warzywami wspaniale smakuje z filetem z ryby lub pulpecikami z cielęciny.
Nasz sposób
Po ugotowaniu zostaw ryż pod przykryciem na 10 minut. Zmięknie i będzie smaczniejszy, ponieważ przejdzie smakiem warzyw oraz przypraw.

Reklama
Reklama
Reklama