Reklama

Reklama
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 50 g cukru
  • 4 jabłka
  • łyżka rodzynek (opcjonalnie)
  • ćwierć łyżeczki cynamonu

Ryż wrzuć do wrzącej wody z łyżką masła (2 szklanki wody na szklankę ryżu). Ugotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż woda się wchłonie. Możesz również ugotować po prostu dwie torebki ryżu do szybkiego gotowania. Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół, wyjmij gniazda nasienne i ugotuj w wodzie, ale nie całkiem na miękko. Foremkę do zapiekania posmaruj masłem. Nałóż połowę ryżu, następnie jabłka pokrojone na plasterki, lekko posyp je cukrem i cynamonem. Możesz dołożyć trochę rodzynek i kilka wiórków masła. Całość znów przykryj ryżem. Ryż włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na pół godziny.

Reklama

Zobacz inne przepis na deser z jabłkami

Reklama
Reklama
Reklama