Sałata z wędzonym boczkiem, burakiem i fasolą
Nie wiesz jakie danie noworoczne przygotować dla gości? Podpowiadamy, podając sprawdzony przepis. Ta oryginalna i smaczna sałatka z burakiem, fasolą i wędzonym boczkiem z pewnością wszystkim zasmakuje.
Sałatka:
- 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
- 1 duży ugotowany i obrany burak
- 1 czerwona cebula
- 200 g ugotowanej fasoli
- 5 plasterków wędzonego boczku
Sos:
- główka czosnku
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki cukru
Na początku, do naczynia wyłóż mieszankę sałat. Boczek i buraka pokrój w plastry i dodaj cebulę posiekaną w piórka. Całość posyp fasolą. Kolejnym etapem będzie przygotowanie sosu, dlatego najpierw obetnij u górze główkę czosnku (2 mm od szczytu), a potem podlej kilkoma kroplami oliwy i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Zmieszaj oliwę z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i bardzo drobno posiekanym rozmarynem. Następnie wypchnij czosnek z łupin i na koniec całość zmiksuj blenderem.
Polecamy: Zielone smoothie
Wypróbuj inne przepisy na zdrowe sałatki