Reklama

Reklama
  • 2 jajka
  • 100 g sera typu mozzarella (kuleczki)
  • 1/4 sałaty lodowej
  • garść rukoli
  • 4 rzodkiewki
  • 1/4 ogórka szklarniowego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • kiełki mieszane (garść)
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • makaron pełnoziarnisty penne 100 g

Sos:

  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżki jogurtu gęstego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka sera fromage

Przygotuj sos do sałatki: wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw na kilka minut.
Ugotuj jajka na twardo. Odcedź, przelej zimną wodą i obierz ze skorupek.
Opłucz i osusz sałatę oraz rukolę, a następnie włóż je do salaterki. Dodaj pokrojone na plasterki rzodkiewki i obranego ogórka oraz cienko pokrojoną papryczkę. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj pokrojone (na grube plasterki lub na połówki) jajka, kulki mozzarelli , posyp szczypiorkiem, natką oraz miksem kiełków, dodaj ugotowany makaron. Na koniec polej wszystko sosem.

Zobacz inne przepisy na sałatki

Reklama

Przepis przygotowany przez Anię Jelonek, eksperta kampanii "Zboże smakuje i inspiruje"

Reklama
Reklama
Reklama