Reklama

Reklama
  • 50 g twarożku,
  • 2 łyżeczki naturalnego jogurtu,
  • mandarynka,
  • łyżeczka miodu,
  • kromka pieczywa,
  • masło.

Reklama

Twarożek włóż do miseczki, dodaj jogurt, starannie wymieszaj, a grudki rozgnieć widelcem (możesz przygotować większą porcję dla całej rodziny – wtedy twaróg najlepiej zmiksować z jogurtem). Mandarynkę umyj, sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę, podziel na drobne cząstki, wyjmij pestki. Serek wymieszaj z miodem i kawałkami mandarynki. Podawaj z małą kromką pieczywa posmarowaną masłem.
Nasza rada: Twarożek zrobisz sama w domu (jeśli kupisz niepasteryzowane mleko, np. Zimne). Zagotuj je, ostudź, przelej do szklanego naczynia, zakwaś śmietaną. Następnego dnia zsiądzie się. Podgrzej je lekko, a gdy serek zacznie się ścinać, wlej go na sitko wyłożone gazą. Poczekaj, aż odcieknie.

Reklama
Reklama
Reklama