Sernik jagodowy
Szukasz przepisu na sernik? Skorzystaj z naszej propozycji - zrób sernik z jagodami. To pyszne ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim domownikiem.
Masa serowa:
- Jagody leśne (mogą być mrożone) – 140 g
- 500 g sera twarogowego, trzykrotnie mielonego
- 250 g ser mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 150 g cukru pudru
- 100 ml płynnego miodu
- 20 g żelatyny
- szczypta cynamonu
Wierzch:
- Jagody leśne (mogą być mrożone) – 140 g
- 100 g cukru
- sok z połowy cytryny
Spód:
- 200 g ciastek typu digestive
- 70 g masła
Ciasteczka pokrusz i połącz z roztopionym masłem. Tak powstałym ciastem wylep dno formy do tarty z wyciąganym dnem i odstaw do lodówki.
Tymczasem przygotuj masę serową. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody. Połowę opakowania jagód zblenduj z miodem i cynamonem, odstaw. Następnie obydwa rodzaje sera zmiksuj z cukrem pudrem i śmietanką. Namoczoną wcześniej żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody i stopniowo, cały czas mieszając dodawaj do masy serowej. 2/3 masy wylej na schłodzony spód i wstaw do stężenia do lodówki. Do pozostałej wlej zblendowane wcześniej jagody i delikatnie wymieszaj. Gotową masę jagodową wylej na stężałą, białą masę serową i wstaw do lodówki, do stężenia.
Na koniec pozostałe jagody przesmaż z cukrem i sokiem z cytryny, a powstałą i ostudzoną polewą polej sernik.
Polecamy: Owsianka z ananasem i jagodami leśnymi
Przepis pochodzi z materiałów prasowych Hortex