Reklama

Masa serowa:

Reklama
  • Jagody leśne (mogą być mrożone) – 140 g
  • 500 g sera twarogowego, trzykrotnie mielonego
  • 250 g ser mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 150 g cukru pudru
  • 100 ml płynnego miodu
  • 20 g żelatyny
  • szczypta cynamonu

Wierzch:

  • Jagody leśne (mogą być mrożone) – 140 g
  • 100 g cukru
  • sok z połowy cytryny

Spód:

  • 200 g ciastek typu digestive
  • 70 g masła

Ciasteczka pokrusz i połącz z roztopionym masłem. Tak powstałym ciastem wylep dno formy do tarty z wyciąganym dnem i odstaw do lodówki.
Tymczasem przygotuj masę serową. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody. Połowę opakowania jagód zblenduj z miodem i cynamonem, odstaw. Następnie obydwa rodzaje sera zmiksuj z cukrem pudrem i śmietanką. Namoczoną wcześniej żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody i stopniowo, cały czas mieszając dodawaj do masy serowej. 2/3 masy wylej na schłodzony spód i wstaw do stężenia do lodówki. Do pozostałej wlej zblendowane wcześniej jagody i delikatnie wymieszaj. Gotową masę jagodową wylej na stężałą, białą masę serową i wstaw do lodówki, do stężenia.
Na koniec pozostałe jagody przesmaż z cukrem i sokiem z cytryny, a powstałą i ostudzoną polewą polej sernik.

Polecamy: Owsianka z ananasem i jagodami leśnymi

Reklama

Przepis pochodzi z materiałów prasowych Hortex

Reklama
Reklama
Reklama