Reklama

Reklama
  • pół kilograma białego sera tłustego mielonego,
  • 13 dag masła 82%,
  • 2 jajka plus 2 żółtka,
  • szklanka bakalii (orzechy włoskie, migdały, rodzynki),
  • owoce do dekoracji, np. truskawki,
  • 3 galaretki cytrynowe (2 na wierzch i 1 do masy serowej),
  • cukier puder (półtorej szklanki)

Rozpuść galaretkę w 2/3 szklanki wrzącej wody z czajnika. Utrzyj masło. Gdy będzie już miękkie, dodaj po łyżce cukru pudru aż do wyczerpania, potem 4 żółtka (białka jajek zachowaj na później).
Ucieraj masę 15 minut. Dodaj torebkę cukru wanilinowego. Do utartej masy dodawaj po łyżce białego sera oraz tężejącą żółtą galaretkę.
Ubij 2 białka na sztywną pianę i dodaj pianę razem z bakaliami do masy serowej. Delikatnie mieszaj od góry do dołu, tak żeby nie rozbić delikatnej piany z białek.
Masę wlej do tortownicy 24 cm na wysmarowany masłem i oprószony bułką tartą spód. Wstaw sernik do lodówki. Po około 2 godzinach wierzch sernika powinien nieco stężeć, gdy już stężeje, można przystąpić do dekoracji.
Rozpuść 2 galaretki w 3 szklankach wody i odstaw do ostygnięcia. Na desce przygotuj owoce do dekoracji. Ułóż owoce na serniku, zalej chłodną galaretką i wstaw z powrotem do lodówki. Sernik należy przygotować poprzedniego dnia przed podaniem, ponieważ potrzebuje czasu do stężenia.

Źródło: materiały prasowe Bakalland

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama
Reklama
Reklama