Reklama

Reklama
  • serek mascarpone
  • śmietana 36%
  • masło
  • borówki amerykańskie
  • maliny
  • ciasteczka owsiane
  • galaretka malinowa
  • migdały
  • żelatyna
  • woda
  • cukier

Ciasteczka owsiane kruszymy, a następnie dodajemy do nich drobno posiekane
i podprażone wcześniej na suchej patelni migdały. Całość uzupełniamy o rozpuszczone masło. Czekamy ok. pół godziny, aby masło stężało. Masę przekładamy do tortownicy i lekko ubijamy dłonią. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, pozostawiamy, by stężała. 75g cukru ubijamy ze śmietaną, drugą połowę dodajemy do serka mascarpone. Ucieramy na gładką masę. Żelatynę dodajemy do serka mascarpone i mieszamy razem z ubitą wcześniej śmietaną. Tortownicę pokrywamy ciasteczkami owsianymi, wylewamy przygotowaną masę. Na wierzchu układamy owoce – borówki amerykańskie oraz maliny. Sernik umieszczamy w lodówce, czekamy ok. 3 godziny.
W czasie gdy sernik jest w lodówce, galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody
i odstawiamy do wystygnięcia. W momencie gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy sernik z owocami i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin – aż do zastygnięcia.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na ciasta dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama