Ciasto na spód:

Reklama
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki śmietany

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
  • 300 g cukru
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki oleju
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe

Jak przygotować spód sernika?

Mąkę przesyp na stolnicę, dodaj miękkie masło i razem posiekaj nożem. Dodaj cukier, jajko, śmietanę oraz proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszaj. Gdy składniki dobrze się połączą, szybko zagnieć kruche ciasto i na około pół godziny włóż do zamrażalnika. Po wyjęciu, rozwałkuj i rozłóż w przygotowanej formie.

Zobacz także

Jak przygotować masę serową?

Żółtka połącz z cukrem, cukrem waniliowym i olejem, a następnie - wolno miksując - powoli dodawaj biały ser. Na koniec cały czas mieszając dodaj budynie rozprowadzone w zimnym mleku. Tak przygotowaną masę serową wylej na ciasto w formie i piecz ok. 50 min w piekarniku nagrzanym
do 180 st. C. Smacznego!

Reklama

Zobacz inne przepisy na serniki dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama