Spód:

Reklama
  • 200 g herbatników czekoladowych
  • 70 g rozpuszczonego masła

Masa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 150 g cukru pudru
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 jajek
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 250 g cukru do polew
  • 25 ml wody

Zobacz także

Przygotowanie:
Czekoladowe herbatniki zmiksuj na proszek, dodaj masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą wyłóż spód tortownicy, dociśnij i wyrównaj. Następnie wstaw spód na godzinę do lodówki, by schłodzić ciasto.
W tym czasie zacznij przygotowywać masę. Zmiksuj ser z cukrem pudrem i śmietanką. Dodawaj żółtka, sok z cytryny, rozpuszczoną czekoladę i mąkę. Wszystko razem zmiksuj dokładnie. Białka ubij na sztywno i wymieszaj delikatnie z masą. Następnie przełóż ją na wyjęty z lodówki spód.
Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 30 minut. Następnie przykryj formę folią aluminiową i piecz kolejne 30 minut.
Studź sernik w uchylonym piekarniku, następnie schłódź go w lodówce przez minimum 3 godziny.
Jak przygotować polewę? Opakowanie cukru do polew połącz z 25 ml wody. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie polej wierch ciasta. Smacznego!

Reklama

Zobacz inne przepisy na serniki dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama