Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 200 g mąki,
  • 100 g schłodzonego masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki wody;

Nadzienie:

  • 60 g mielonych migdałów,
  • 1 łyżka cukru,
  • puszka brzoskwiń,
  • 300 g serka śmietankowego,
  • 90 ml kwaśnej śmietany,
  • 60 g cukru,
  • 3 jajka
  • maliny lub truskawki do dekoracji.

Mąkę z solą połącz z pokrojonym masłem. Dodaj żółtko wymieszane z lodowatą wodą. Posiekaj składniki nożem, aż powstaną większe grudki, potem szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki co najmniej na jedną godzinę. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wylep nim dno i fragment boków okrągłej formy. Ponakłuwaj je widelcem i piecz bez nadzienia przez 20 minut w temp. 180°C. Mielone migdały wymieszaj z cukrem i rozłóż na cieście. Brzoskwinie porozkładaj symetrycznie na migdałach. Serek utrzyj ze śmietaną i cukrem na gładką masę. Wymieszaj z żółtkami i skórką cytrynową. Dodaj do niego ubite na sztywno białka. Masę wylej na ciasto i piecz ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po wyjęciu pozostaw je do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku. Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i udekoruj malinami lub truskawkami.

Reklama

Sernik gotowany - polecamy przepis

Reklama
Reklama
Reklama