Sernik z piernikami, czyli sernikopiernik
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, które może być serwowane na mnóstwo sposobów. Lista dodatków, które mogą urozmaicić recepturę sernika nie ma końca. My proponujemy sernik z piernikami. Na pewno wam zasmakuje!
Masa serowa:
- 1 kg gotowego twarogu sernikowego lub twarogu 3-krotnie zmielonego
- 4 jajka
- 2,5 łyżki budyniu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 300 g (1,5 opakowania ) pierniczków w czekoladzie z nadzieniem
Spód sernika:
- 200 g ciasteczek owsianych
- 2 duże łyżki masła orzechowego lub 2 duże łyżki masła zwykłego
- 1 łyżeczka cynamonu
Polewa czekoladowa:
- 1,5 tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- łyżeczka masła
Do dekoracji:
- płatki migdałowe
- orzechy laskowe
- pierniczki w czekoladzie
Owsiane ciasteczka drobno pokrusz i połącz z roztopionym masłem oraz z cynamonem. Dobrze wymieszaj i ugnieć równą warstwą na dnie tortownicy (24 cm). Tortownicę wstaw do lodówki. Następnie przemielony ser utrzyj z cukrem, aromatem wanilii i budyniem na jednolita masę. Po przygotowaniu jednolitej serowej masy dodaj do niej po jednym jajku, każdorazowo miksując je z masą. Wyjmij z lodówki tortownicę z przygotowanym spodem z kruszonych ciastek i nałóż do niej połowę serowej masy. Masę gęsto przykryj nadziewanymi pierniczkami i ponownie przykryj je pozostałą masą sernikową.
Tortownicę wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 160-165 stopni przez ok 75 minut. Upieczony sernik pozostaw do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto oblej ciepłą, lejącą się czekoladową polewą. Wykorzystaj do tego gotową polewę dostępną w sklepach lub przygotuj własną, topiąc czekoladę połączoną z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Oblany czekoladą sernik dekorujemy piernikami precelkami oraz płatkami migdałowymi i orzechami laskowymi. Smacznego!
Porada
Sernik będzie delikatniejszy i wilgotniejszy jeżeli podczas pieczenia na dnie piekarnika umieści się naczynie z wodą. Do przekładania sernika należy użyć pierniczków nadziewanych w czekoladzie, można wybrać dowolny, ulubiony smak nadzienia – truskawkowy, porzeczkowy, śliwkowy. Do dekoracji ciasta można wybrać dowolne dodatki, jednak należy układać je na świeżo oblanym ciepłą czekoladą cieście, aby dekoracje utrzymały się na miejscu.
Zobacz inne przepisy na sernik dla dziecka
Źródło: lambertz.com