Reklama

Masa serowa:

Reklama
  • 1 kg gotowego twarogu sernikowego lub twarogu 3-krotnie zmielonego
  • 4 jajka
  • 2,5 łyżki budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 300 g (1,5 opakowania ) pierniczków w czekoladzie z nadzieniem

Spód sernika:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 2 duże łyżki masła orzechowego lub 2 duże łyżki masła zwykłego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Polewa czekoladowa:

  • 1,5 tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • łyżeczka masła

Do dekoracji:

  • płatki migdałowe
  • orzechy laskowe
  • pierniczki w czekoladzie

Owsiane ciasteczka drobno pokrusz i połącz z roztopionym masłem oraz z cynamonem. Dobrze wymieszaj i ugnieć równą warstwą na dnie tortownicy (24 cm). Tortownicę wstaw do lodówki. Następnie przemielony ser utrzyj z cukrem, aromatem wanilii i budyniem na jednolita masę. Po przygotowaniu jednolitej serowej masy dodaj do niej po jednym jajku, każdorazowo miksując je z masą. Wyjmij z lodówki tortownicę z przygotowanym spodem z kruszonych ciastek i nałóż do niej połowę serowej masy. Masę gęsto przykryj nadziewanymi pierniczkami i ponownie przykryj je pozostałą masą sernikową.

Tortownicę wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 160-165 stopni przez ok 75 minut. Upieczony sernik pozostaw do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto oblej ciepłą, lejącą się czekoladową polewą. Wykorzystaj do tego gotową polewę dostępną w sklepach lub przygotuj własną, topiąc czekoladę połączoną z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Oblany czekoladą sernik dekorujemy piernikami precelkami oraz płatkami migdałowymi i orzechami laskowymi. Smacznego!

Porada
Sernik będzie delikatniejszy i wilgotniejszy jeżeli podczas pieczenia na dnie piekarnika umieści się naczynie z wodą. Do przekładania sernika należy użyć pierniczków nadziewanych w czekoladzie, można wybrać dowolny, ulubiony smak nadzienia – truskawkowy, porzeczkowy, śliwkowy. Do dekoracji ciasta można wybrać dowolne dodatki, jednak należy układać je na świeżo oblanym ciepłą czekoladą cieście, aby dekoracje utrzymały się na miejscu.

Zobacz inne przepisy na sernik dla dziecka

Reklama

Źródło: lambertz.com

Reklama
Reklama
Reklama