Reklama

Reklama

Spód ciasta (wszystkie powinny być utrzymane w temperaturze pokojowej)
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• łyżeczka proszku do pieczenia
• ¼ szklanki cukru
• jajko
• żółtko
• 80 g Masła Ekstra Piątnica

Masa serowa
• kilogram Twarogu Sernikowego Piątnica
• ¾ szklanki cukru
• ½ szklanki Śmietanki 30% Piątnica
• ½ szklanki Mleka Wiejskiego Piątnica
• 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
• opakowanie cukru wanilinowego
• 2 jajka
• 4 żółtka
• ½ szklanki wiórek kokosowych
• 4 łyżki cukru
• szklanka rodzynek

Najpierw przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Dokładnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy jajko, żółtko i rozpuszczone na patelni masło. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy równomiernie na blaszkę natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą.
Najpierw zalewamy szklankę rodzynek gorącą wodą, by zmiękły. Następnie mikserem dokładnie mieszamy następujące składniki: twaróg, cukier, śmietankę, mleko, budyń, cukier wanilinowy, jajka i żółtka. Miękkie rodzynki obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Tak przygotowaną wlewamy do blaszki wyłożonej wcześniej ciastem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni przez godzinę. W międzyczasie ubijamy z białek i 4 łyżek cukru sztywną pianę. Następnie wykładamy ją na wierzch wyjętego z piekarnika gorącego ciasta. Na koniec posypujemy sernik wiórkami kokosowymi i podpiekamy go jeszcze przez 10 minut w temp. 180 stopni, uważając, by się nie zarumienił.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na ciasta dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama