Serowa tortilla zapiekana z warzywami
Zapiekana tortilla to meksykańska potrawa, która świetnie sprawdzi się jako danie główne lub przekąska podawana na przeróżne sposoby. Najlepiej smakuje w połączeniu z ulubionymi warzywami, dużą ilością sera oraz pysznym sosem.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Sandra, producenta placków tortilla
- 2 pszenne placki tortilli
- 1 łyżka serka naturalnego homogenizowanego
- 1 łyżka majonezu
- 1 zielona papryka
- 1 pomidor
- ½ łodygi selera naciowego
- 4 plastry sera mozzarella
- 1 kostka sera z niebieską pleśnią (opcjonalnie)
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżka szczypiorku
- sól i pieprz
W małym naczyniu mieszamy dokładnie serek homogenizowany, majonez i czosnek. Powstałym kremem smarujemy placki pszenne i układamy na nich kolejno plastry pomidora, poszatkowaną paprykę oraz pokrojony drobno seler naciowy. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, solą oraz pieprzem. Następnie na wierzchu układamy plastry mozzarelli i posypujemy startym niebieskim serem pleśniowym. Placki tortilli składamy na pół i wkładamy do piekarnika na około 7-10 minut na 170 C.
Zobacz więcej przepisów z warzywami dla dziecka