Dlaczego warto jeść śliwki?

Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Poprawiają apetyt, regulują trawienie zapobiegając zaparciom. Te korzystne dla układu pokarmowego właściwości śliwki zawdzięczają dużej zawartości pektyn (błonnika). Pod względem zawartości odżywczych oraz zawartość witamin i błonnika bogatsze są śliwki suszone, ale są 5 razy bardziej kaloryczne niż śliwki surowe. Śliwki zawierają witaminę A, rzadko występująca w owocach witaminę E dzięki czemu są uznawane za cenne przeciwutleniacze. Zawierają tez składniki mineralne, takie jak: potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki mają sporo witamin z grupy B, dlatego uznawane są za owoce poprawiające humor, bo wpływają kojąco na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie. Działanie antyoksydacyjne sprawia, że dieta obfitująca w śliwki (szczególnie ciemne odmiany) wpływa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.
W kuchni śliwki są niezastąpione. Oprócz popularnych kompotów, dżemów, marmolad oraz powideł, ciast, sorbetów, pierogów i knedli, można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin.
Najpopularniejsze do wykonania powideł są następujące odmiany śliwek: węgierka, mirabelka, renkloda.

Reklama

Czytaj też: Śliwki dla mamy karmiącej

Kiedy jest sezon na śliwki?

W Polsce śliwki dojrzewają w okresie sierpień-październik.

Przetwory ze śliwek

Zobacz proste przepisy na przetwory ze śliwek:

Reklama

Polecamy: Domowe przetwory krok po kroku

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama