Słodka zapiekanka ze śliwkami
Słodka zapiekanka ze śliwkami może być podwieczorkiem albo deserem. Jest trochę inną alternatywą dla zwykłego ciasta ze śliwkami. Wypróbuj przepis!
- Edipresse
Opublikowano: czwartek, 22 września 2016 14:59
Reklama
Reklama
- 20 dag makaronu, np. świderki
- 20 dag śliwek
- 4 jajka
- 150 ml śmietanki 30-proc.
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki posiekanych włoskich orzechów
- masło i bułka tarta do formy
Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie, odcedź.
Śliwki pokrój na połówki, usuń pestki. Jajka ubij z cukrem oraz śmietanką.
Formę żaroodporną posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Na dno formy wyłóż połowę śliwek, posyp orzechami i przykryj makaronem. Na wierzchu połóż resztę śliwek. Całość zalej masą jajeczną, tak aby cały makaron był zakryty.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i zapiekaj, aż powierzchnia zapiekanki stężeje i ładnie się zrumieni (ok. 30 minut).
Reklama
Zobacz więcej przepisów ze śliwkami dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama