Reklama

Reklama
  • 20 dag makaronu, np. świderki
  • 20 dag śliwek
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietanki 30-proc.
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki posiekanych włoskich orzechów
  • masło i bułka tarta do formy

Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie, odcedź.
Śliwki pokrój na połówki, usuń pestki. Jajka ubij z cukrem oraz śmietanką.
Formę żaroodporną posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Na dno formy wyłóż połowę śliwek, posyp orzechami i przykryj makaronem. Na wierzchu połóż resztę śliwek. Całość zalej masą jajeczną, tak aby cały makaron był zakryty.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i zapiekaj, aż powierzchnia zapiekanki stężeje i ładnie się zrumieni (ok. 30 minut).

Reklama

Zobacz więcej przepisów ze śliwkami dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama