Słodki deser w ananasie
Dobre menu to podstawa udanej imprezy. Na jakie dania powinniśmy postawić? Najlepiej sprawdzą się oryginalne oraz pełne witamin przekąski z owocami z puszki. Łatwo je przygotować i nie mają tak negatywnego wpływu na naszą wagę, np. sałatka owocowa.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych Sandra, producenta owoców w puszkach
- ½ puszki mango
- ½ puszki gruszek
- 2 nieduże świeże ananasy
- 4 banany
- 1 limonka
- 2 jogurty typu greckiego
- 7 łyżek mrożonych malin
- 6 łyżek miodu
- 6 łyżek migdałów
- 6 łyżek orzechów włoskich
- 6 łyżek orzechów nerkowca
Od ananasów odcinamy liście, przekrajamy je na pół i drylujemy. Następnie kroimy w drobną kostkę miąższ z ananasa, mango, gruszki oraz banany. Owoce skrapiamy wyciśniętym sokiem z limonki. W osobnym naczyniu za pomocą blendera miksujemy migdały, orzechy włoskie oraz orzechy nerkowca. Następnie jogurt grecki mieszamy z miodem. Do wydrylowanych połówek ananasa nakładamy na przemian warstwę owoców, jogurtu z miodem oraz orzechów. Gotowe ananasy z owocami schładzamy w lodówce. Przed samym podaniem polewamy ich zawartość musem ze zmiksowanych malin.
Zobacz więcej przepisów z owocami dla dziecka