Reklama

Reklama
  • jajko,
  • 10 ml mleka modyfikowanego (dla starszego dziecka może być zwykłe krowie lub sojowe),
  • łyżeczka masła,
  • natka pietruszki,
  • pomidor,
  • kromka razowego chleba.

Reklama

Jajko umyj, wbij do talerzyka, roztrzep widelcem, dodaj mleko modyfikowane. Łyżeczkę masła włóż do filiżanki, a tę wstaw do gotującej się wody. Gdy masło się rozpuści, wlej jajko. Kiedy masa jajeczna będzie się ścinać, mieszaj łyżeczką, szczególnie przy ściankach naczynia. Zarówno białko, jak i żółtko powinny być dobrze ścięte. Wyłóż na talerzyk, posyp bardzo drobno posiekaną natką pietruszki. Podawaj z kromką pieczywa posmarowaną masłem oraz pomidorem (obranym ze skórki).

Reklama
Reklama
Reklama