Reklama
  • burak
  • 100 g sezamu, np. Bakalland
  • 100 g słonecznika łuskanego, np. Bakalland
  • puszka cieciorki
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

  1. Buraka obierz ze skóry, włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez godzinę do momentu, aż będzie miękki.
  2. Sezam upraż na suchej patelni do zarumienienia, następnie przesyp do młynka do kawy i zmiksuj do utworzenia się pasty sezamowej, tzw. tahini.
  3. Pastę przełóż do blendera wraz z odcedzoną cieciorką, upieczonym, pokrojonym w kawałki burakiem, dwiema garściami łuskanego słonecznika, trzema łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  4. Blenduj do uzyskania gładkiej pasty, a następnie przełóż ją do pojemniczka, posyp pestkami słonecznika oraz sezamem.
  5. Podawaj ze świeżym chlebem.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na pasty kanapkowe nie tylko dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama