Reklama

Reklama
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 5 łyżek masła
  • 1 opakowanie czerwonej soczewicy (350 g)
  • 2 opakowania twarogu (250 g)
  • 2 jajka
  • chilli w proszku
  • 5 łyżek bułki tartej
  • olej
  • pieprz, sól

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Papryki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.

W rondelku lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę oraz czosnek i dodaj pokrojone papryki. Całość chwilę smaż często mieszając. Na koniec wsyp opłukaną i osączoną soczewicę, wlej dwie niepełne szklanki wody. Gotuj na małym ogniu aż soczewica wchłonie wodę (10-15 minut).

Do lekko przestudzonej soczewicy dodaj twaróg Bieluch oraz jajka, wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i chilli.

Formę do zapiekania wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką i równo rozłóż w niej masę. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika (160 stopni) z zapiekaj przez 45 minut.

Źródło: materiały prasowe Bieluch

Reklama

Sprawdź inne wegetariańskie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama