Soczewica z twarogiem
Wypróbuj przepis na potrawę z soczewicy i białego sera. To danie jarskie dla całej rodziny.
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 strąki czerwonej papryki
- 5 łyżek masła
- 1 opakowanie czerwonej soczewicy (350 g)
- 2 opakowania twarogu (250 g)
- 2 jajka
- chilli w proszku
- 5 łyżek bułki tartej
- olej
- pieprz, sól
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Papryki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.
W rondelku lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę oraz czosnek i dodaj pokrojone papryki. Całość chwilę smaż często mieszając. Na koniec wsyp opłukaną i osączoną soczewicę, wlej dwie niepełne szklanki wody. Gotuj na małym ogniu aż soczewica wchłonie wodę (10-15 minut).
Do lekko przestudzonej soczewicy dodaj twaróg Bieluch oraz jajka, wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i chilli.
Formę do zapiekania wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką i równo rozłóż w niej masę. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika (160 stopni) z zapiekaj przez 45 minut.
Źródło: materiały prasowe Bieluch
Sprawdź inne wegetariańskie przepisy