Reklama
  • 0,5 kg filetów z soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 150 g masła,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.

Reklama

Filety posól, oprósz mąką, skrop oliwą. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz ok. 20 minut. Do soku z cytryny dodaj żółtka i 2 łyżki wody. Sos wstaw do większego naczynia z gorącą wodą i ubijaj, dodając powoli roztopione masło. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Powinien być lekko kwaśny. Rybę podawaj z ziemniakami, sosem i brokułami. Jeśli brokuły przetrzesz i dodasz do sosu, będzie miał lepszy smak i zielony kolor.

Reklama
Reklama
Reklama