Reklama

Reklama
  • filety z soli
  • natka pietruszki
  • masło
  • ryż
  • mieszanka warzyw (brokuł, kalafior, marchewka)
  • opcjonalnie jogurt naturalny, czosnek, sól, pieprz

Reklama

Filety z soli umyj, oczyść i ułóż na folii aluminiowej. Na każdym połóż gałązkę natki pietruszki i wiórek masła. Folię zawiń szczelnie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 20–25 minut. W tym czasie ugotuj ryż oraz osobno na parze mieszankę kawałków warzyw: brokułu, kalafiora i marchewki. Przygotuj porcję dla niemowlaka: do naczynia do miksowania włóż po 2 różyczki brokułu i kalafiora oraz kilka krążków marchewki, wlej nieco przegotowanej wody i dosyp łyżkę ryżu. Zmiksuj. Przełóż papkę do garnka, dodaj łyżeczkę masła i zagotuj. Nałóż do dziecięcej miseczki. Wyjmij z piekarnika rybę i odkrój kawałek. Posiekaj ją, sprawdź, czy nie ma ości, i posyp nią danie dla malucha.
Jeśli masz starsze dziecko (około dwuletnie), nałóż na jego talerz kawałek ryby (sprawdź, czy nie ma ości), po 2 łyżki ryżu i gotowanych warzyw z wiórkiem świeżego masła. Teraz przygotuj dla dorosłych sos do ryby: do 3 łyżek gęstego naturalnego jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczkę posiekanej natki pietruszki, lekko przypraw solą i pieprzem. Nałóż na talerze ryż, gotowane warzywa i pieczoną rybę. Skrop ją cytryną, lekko oprósz solą. Na rybę nałóż po łyżce sosu jogurtowego.

Reklama
Reklama
Reklama