Reklama

Reklama
  • 30 dag poziomek
  • 5 łyżek miodu
  • łyżka soku cytrynowego
  • 2 łyżki cukru

  1. Poziomki umyj i odsącz.
  2. Ugotuj cukier w dwóch łyżkach wody, aż powstanie lekko ciągnący się syrop.
  3. Do miksera wrzuć poziomki, wlej syrop cukrowy, miód i sok z cytryny.
  4. Wszystkie składniki zmiksuj, przełóż do miski i wstaw do zamrażalnika na trzy godziny.
  5. Co 40–50 minut wyjmij miskę i wymieszaj masę, żeby sorbet jednolicie zamarzł i nie zrobiły się w nim kryształki lodu.

Nasza rada: Miskę z musem owocowym najlepiej wstawić do większego naczynia. W przestrzeń między naczyniami dobrze jest wlać zimną wodę lub włożyć kilka kostek lodu. Dopiero wtedy wstaw obydwa naczynia do zamrażalnika.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na lody nie tylko dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama