Reklama
  • dwie i pół łyżki mąki pszennej;
  • dwie i pół łyżki masła lub oleju;
  • szklanka mleka;
  • szczypta soli;
  • odrobina soku z cytryny (do smaku);
  • dwa żółtka;
  • zielona pietruszka.

Reklama

Dwie i pół łyżki mąki pszennej zrumień na jasnozłoty kolor, dodaj dwie i pół łyżki masła lub oleju. Rozprowadź w niej, ciągle mieszając, szklankę mleka, dodaj odrobinę soli i soku z cytryny (do smaku). Teraz wszystko wymieszaj z dwoma żółtkami, doprowadź do wrzenia i odstaw do ostygnięcia. Tak przygotowanym sosem od razu polej potrawę. Posyp ją także zieloną pietruszką.
Sos świetnie nadaje się do wytrawnych naleśników, warzyw, zapiekanek.

Reklama
Reklama
Reklama