Sos beszamelowy
Sos beszamelowy dla dziecka. Sprawdzony przepis.
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 14:31
Reklama
Reklama
- dwie i pół łyżki mąki pszennej;
- dwie i pół łyżki masła lub oleju;
- szklanka mleka;
- szczypta soli;
- odrobina soku z cytryny (do smaku);
- dwa żółtka;
- zielona pietruszka.
Reklama
Dwie i pół łyżki mąki pszennej zrumień na jasnozłoty kolor, dodaj dwie i pół łyżki masła lub oleju. Rozprowadź w niej, ciągle mieszając, szklankę mleka, dodaj odrobinę soli i soku z cytryny (do smaku). Teraz wszystko wymieszaj z dwoma żółtkami, doprowadź do wrzenia i odstaw do ostygnięcia. Tak przygotowanym sosem od razu polej potrawę. Posyp ją także zieloną pietruszką.
Sos świetnie nadaje się do wytrawnych naleśników, warzyw, zapiekanek.
Reklama
Reklama
Reklama