Reklama

Reklama
  • puszka pomidorów, np. Łowicz
  • 1-2 papryczki chili*
  • cebula
  • czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • garść świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy

*w sosie dla małego dziecka można pominąć chili

Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek (nie rumień, bo będzie gorzki). Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Wlej pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotuj przez 3 minuty. Dopraw bazylią, oregano, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przelej sos do miksera, dodaj kolendrę i krótko zblenduj.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z pomidorami

Reklama
Reklama
Reklama