Reklama

Reklama
  • dynia makaronowa
  • kilka bardzo dojrzałych pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • pęczek bazylii
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • prażone pestki dyni
  • starty ser
  • oliwa

Dynię ugotuj w całości w dużym garnku (ok. 40 minut). Ugotowaną przekrój na pół, wyjmij gniazdo nasienne z pestkami dyni i porozdzielaj miąższ, który zbudowany jest z cienkich nitek.
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj pokrojone drobno pomidory i czosnek. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Posiekaj bazylię i dodaj pod koniec gotowania.
Na gotowy sos przełóż "makaron" dyniowy, zamieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj (makaron z dyni jest bardzo jędrny i nie rozpada się szybko). Podawaj z serem, oliwą, posypany pestkami.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na makaron dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama