Reklama

Reklama
  • 1/2 kg mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 10 dkg masła
  • cukier waniliowy
  • 5 dkg rodzynek

Weź drożdże, po łyżce mleka, cukru, mąki i zrób rozczyn. Odstaw go do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, dodaj go do reszty mąki. Wlej mleko, dodaj utarte z cukrem i cukrem waniliowym żółtka. Ciasto wyrób ręką. Po kilkunastu minutach dodaj miękkie masło i dalej wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Dodaj rodzynki, przykryj ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, napełnij ciastem dużą formę na babkę lub dwie mniejsze do połowy wysokości, przykryj i znów zostaw, by wyrosło. Posmaruj babkę roztrzepanym białkiem, wstaw do piekarnika (180ľC) i piecz około 45 minut. 10 minut po wyjęciu z pieca odwróć formy do góry dnem i delikatnie wyłóż babkę.

Reklama

To ułatwia pieczenie: Dobrze wysmaruj formy masłem, by babki nie uszkodziły się przy wyjmowaniu i zachowały swój kształt.

Reklama
Reklama
Reklama