Reklama

Nadzienie

Reklama
  • 400 g maku mielonego
  • 400 ml mleka
  • 200 g rodzynek
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 100 g migdałów tartych
  • 100 g czereśni kandyzowanych
  • 1/2 szklanki cukru
  • olejek rumowy, kilka kropli
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oleju

Ciasto

  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Lukier

  • 1 białko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder

Mleko zagotuj, dodaj cukier – wymieszaj. Do gotującego mleka dodaj mak (1 łyżkę maku odłóż na potem), bakalie, masło, aromat. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż mak wchłonie mleko. Odstaw do przestudzenia. Oddziel białka od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo, w 3–4 porcjach cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając.
Dodaj żółtka, olej, zmiksuj. Mąkę przesiej i dodaj do jajek, dokładnie wymieszaj.
Blachę (z wyposażenia kuchenki) wyściel papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na całej blasze. Piecz w nagrzanym do 170°C przez 10–12 minut, do delikatnego zarumienienia. Po wyciągnięciu blachy z ciastem z piekarnika przełóż je delikatnie na wilgotną ściereczkę. Najłatwiej to zrobić przykrywając ciasto ściereczką, i energicznie odwracając na stół. Ostrożnie ściągnij papier i delikatnie, jeszcze gorące ciasto zroluj w roladę. Odstaw do przestudzenia.
Biszkopt rozwiń i wyłóż mak z bakaliami, zostawiając 1–2 cm ciasta na brzegach bez maku. Roladę ponownie zwiń, najlepiej przy pomocy ściereczki, na której leży ciasto. Roladę zawiń ściśle w folię spożywczą i przełóż, najlepiej na noc do lodówki.
Przygotuj lukier. Białko delikatnie spień przy pomocy rózgi. Dodaj sok z cytryny oraz stopniowo, aż do uzyskania nam odpowiadającej gęstości lukier. Na koniec dodaj do niego łyżeczkę maku. Roladę wyciągnij z lodówki, zdejmij folię, oblej lukrem, a na jej wierzch połóż kandyzowane czereśnie.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na wigilijne potrawy

Reklama
Reklama
Reklama