Świąteczne makiełki - przepis dla dzieci
Słodkości z makiem na święta dla dziecka czyli świąteczne makiełki. Wypróbuj przepis.
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 11:50
Reklama
Reklama
- pszenna bułka
- mleko
- łyżka cukru
- szklanka mąki
Na masę makową:
- szklanka maku
- kilka łyżek miodu
- łyżka masła
- mleko do gotowania
- bakalie: orzechy, migdały, suszone śliwki, rodzynki, morele, gruszki
Reklama
Bułkę namocz w osłodzonym mleku. Formę do ciasta wysmaruj masłem. Na dnie ułóż kromki bułki, na to warstwę maku, potem znowu bułkę i mak itd. Na wierzchu ułóż wiórki masła, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30–40 min. Podawaj na ciepło.
Masa makowa: opłucz mak i namocz w mleku, gotuj w nim przez ok. 30 min., następnie dwukrotnie zmiel. Do maku dołóż roztopione masło z miodem, obrane ze skórki i posiekane orzechy i migdały, namoczone wcześniej suszone owoce i skórkę pomarańczową.
Reklama
Reklama
Reklama