Reklama

Reklama
  • pszenna bułka
  • mleko
  • łyżka cukru
  • szklanka mąki

Na masę makową:

  • szklanka maku
  • kilka łyżek miodu
  • łyżka masła
  • mleko do gotowania
  • bakalie: orzechy, migdały, suszone śliwki, rodzynki, morele, gruszki

Reklama

Bułkę namocz w osłodzonym mleku. Formę do ciasta wysmaruj masłem. Na dnie ułóż kromki bułki, na to warstwę maku, potem znowu bułkę i mak itd. Na wierzchu ułóż wiórki masła, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30–40 min. Podawaj na ciepło.
Masa makowa: opłucz mak i namocz w mleku, gotuj w nim przez ok. 30 min., następnie dwukrotnie zmiel. Do maku dołóż roztopione masło z miodem, obrane ze skórki i posiekane orzechy i migdały, namoczone wcześniej suszone owoce i skórkę pomarańczową.

Reklama
Reklama
Reklama