Słodkie, kruche, korzenne, pachnące… Pierniczki to nieodłączny element świąt w wielu domach. Ozdobione prezentują się prawdziwie świątecznie. Wiele osób jednak rezygnuje z pierniczków, bo do ich przygotowania potrzeba zwykle czasu. Jeśli ty go nie masz, ale kochasz pierniczki, dobrze trafiłaś! Przygotowaliśmy sprawdzony przepis na dobre i szybkie pierniczki świąteczne bez leżakowania. Można położyć je na świątecznym stole w ramach deseru, ale nadadzą się także jako ozdoby na choinkę – wówczas najlepiej zrobić je z podwójnej porcji składników.

Reklama

Szybkie pierniczki świąteczne: sprawdzony przepis

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 20 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Przygotowanie: podgrzej miód i masło do momentu, aż się zagotują. Przesiej mąkę, dodaj ostudzony miód z masłem, wsyp cukier, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia. Następnie zagnieć ciasto do momentu, aż będzie miękkie i gładkie. Rozwałkuj je na grubość około 2 mm i przy pomocy foremek wytnij pierniczki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Gotowe pierniczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz je przez 10-15 minut do momentu, aż się zezłocą.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama