Szakszuka z cieciorką
Szakszuka to pomysł na bardzo sycące śniadanie. Dodatek cieciorki i jajek sprawia, że jest pełne białka. Oto przepis na szakszukę z cieciorką.
- mat. pras. Łowicz
Opublikowano: poniedziałek, 22 maja 2017 10:10
Reklama
Reklama
- kartonik przecieru pomidorowego, np. Łowicz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pół czerwonej cebuli
- czerwona papryka
- mały por (biała część)
- ząbek czosnku
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- spora szczypta wędzonej mielonej papryki
- spora szczypta cayenne
- szczypta cynamonu
- szczypta soli i kolorowego pieprzu
- pół łyżeczki lubczyku
- 2 liście laurowe
- 3 jajka
- szczypiorek
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na patelni, którą można używać w piekarniku, rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora. Następnie dodaj wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmaż całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i duś jeszcze 2-3 minuty. Wyłącz ogień, na wierzch wbij jajka. Patelnię włóż do nagrzanego piekarnika. Danie piecz około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na śniadania dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama