Szaszłyki z kurczaka w salsie z suszonego mango i chilli
Mięso z kurczaka z dodatkiem aromatycznego mango będzie smakować wybornie. Bakaliowe dodatki ze słonecznej Tajlandii są idealne na naszą jesienną pogodę. Spróbuj mięsa z suszonymi owocami.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych Bakalland
- 1 duży filet z piersi kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 140 g suszonego mango (np. Bakalland)
- 1 mała papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 limonka
- garść świeżej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 owoc granatu
Kurczaka myjemy i kroimy w cienkie plastry. Następnie przygotowujemy marynatę. Do osobnego naczynia przekładamy suszone mango, posiekaną papryczkę chili i czosnek, do składników dodajemy pół szklanki wody. Odstawiamy na 15–20 minut. Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulkę i dodajemy pozostałe składniki. Smażymy do momentu, aż składniki zredukują się i powstanie z nich płynna masa. Do gotowej, wystudzonej marynaty dodajemy paski kurczaka i posiekaną kolendrę, wszystko skrapiamy sokiem z połowy limonki i odstawiamy na 40 minut. Tak przygotowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, tworząc harmonijkę. Gotowe szaszłyki grillujemy na patelni, aż mięso zacznie się rumienić. Szaszłyki możemy dodatkowo skropić sokiem z pozostałej limonki i podajemy z jogurtem i owocami granatu.
Zobacz więcej przepisów na dania z drobiem