Reklama

Reklama
  • 1 duży filet z piersi kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 140 g suszonego mango (np. Bakalland)
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • garść świeżej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 owoc granatu

Kurczaka myjemy i kroimy w cienkie plastry. Następnie przygotowujemy marynatę. Do osobnego naczynia przekładamy suszone mango, posiekaną papryczkę chili i czosnek, do składników dodajemy pół szklanki wody. Odstawiamy na 15–20 minut. Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulkę i dodajemy pozostałe składniki. Smażymy do momentu, aż składniki zredukują się i powstanie z nich płynna masa. Do gotowej, wystudzonej marynaty dodajemy paski kurczaka i posiekaną kolendrę, wszystko skrapiamy sokiem z połowy limonki i odstawiamy na 40 minut. Tak przygotowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, tworząc harmonijkę. Gotowe szaszłyki grillujemy na patelni, aż mięso zacznie się rumienić. Szaszłyki możemy dodatkowo skropić sokiem z pozostałej limonki i podajemy z jogurtem i owocami granatu.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania z drobiem

Reklama
Reklama
Reklama