Szybka tarta czekoladowa z wiśniami
Wiśnie i czekolada to naprawdę udane połączenie! Ten duet warto wykorzystać do przygotowania pysznej tarty.Nie dość że to smaczny deser, to jeszcze można go szybko przygotować.
- mat. pras. Sandra
Opublikowano: piątek, 23 marca 2018 10:30
Reklama
Spód ciasta:
Reklama
- 300 g czekoladowych herbatników
- 50 g roztopionego masła
- 50 g roztopionej czekolady
- 400 g drylowanych wiśni, np. marki Sandra
Nadzienie:
- 1/2 l śmietanki kremówki
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- łyżeczka żelatyny w proszku
- Herbatniki razem z masłem i czekoladą zblenduj na jednolitą masę.
- Przygotowaną masą wyłóż formę do tarty. Delikatnie uklep i uformuj dno oraz boki.
- Na spód ciasta wyłóż drylowane wiśnie.
- Włóż do lodówki.
- Połowę (250 ml) śmietanki podgrzej w rondelku.
- Dodaj czekoladę, a następnie żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Kiedy wszystko razem się połączy, zestaw z ognia.
- Pozostałą część śmietanki ubij mikserem (musi być mocno schłodzona).
- Kiedy masa z czekoladą ostygnie, powoli dodaj ją do ubitej śmietanki i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Wylej na spód ciasta i schłódź w lodówce.
- Udekoruj kilkoma wiśniami.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na tarty na słodko i na słono
Reklama
Reklama
Reklama