Reklama

Spód ciasta:

Reklama
  • 300 g czekoladowych herbatników
  • 50 g roztopionego masła
  • 50 g roztopionej czekolady
  • 400 g drylowanych wiśni, np. marki Sandra

Nadzienie:

  • 1/2 l śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • łyżeczka żelatyny w proszku

  1. Herbatniki razem z masłem i czekoladą zblenduj na jednolitą masę.
  2. Przygotowaną masą wyłóż formę do tarty. Delikatnie uklep i uformuj dno oraz boki.
  3. Na spód ciasta wyłóż drylowane wiśnie.
  4. Włóż do lodówki.
  5. Połowę (250 ml) śmietanki podgrzej w rondelku.
  6. Dodaj czekoladę, a następnie żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Kiedy wszystko razem się połączy, zestaw z ognia.
  7. Pozostałą część śmietanki ubij mikserem (musi być mocno schłodzona).
  8. Kiedy masa z czekoladą ostygnie, powoli dodaj ją do ubitej śmietanki i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  9. Wylej na spód ciasta i schłódź w lodówce.
  10. Udekoruj kilkoma wiśniami.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na tarty na słodko i na słono

Reklama
Reklama
Reklama