Reklama

Reklama
  • 50 dag śliwek węgierek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 30 dag gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka mielonego cynamonu

Śliwki dokładnie umyj, osusz. Każdą przekrój na połowę, usuń pestkę.
Wszystkie składniki suche wymieszaj w dużym naczyniu. Dodaj połączone składniki mokre. Wszystkie składniki połącz, mieszając łyżką (masa nie powinna być idealnie gładka).
Foremki do muffinek wyłóż dużymi papilotkami. Napełnij je ciastem do 2/3 wysokości. W każdą foremkę wciśnij po 3 przekrojone śliwki.
Foremki wstaw do piekarnika o temp. 195 st. C. Piecz ok. 30 min, do suchego patyczka. Gorące muffinki wyjmij z foremek, wystudź na kratce.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na muffiny dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama