Reklama

Reklama
  • 1 puszka groszku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml śmietany kwaśniej
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2 porcje makaronu tagiatelle
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo startej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz

W garnku roztapiamy masło i dodajemy oliwę z oliwek. Następnie wrzucamy odcedzony groszek i dusimy przez około 5 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy śmietanę cały czas mieszając i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie gotujemy tagliatelle według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy do garnka. Następnie dodajemy groszek w śmietanie i dokładnie mieszamy go z makaronem. Danie przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Talerz dekorujemy startą gałką muszkatołową.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na makarony dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama