Tagliatelle z groszkiem i śmietaną
Klasycznym i najbardziej popularnym gatunkiem makaronu jest tagliatelle, który wyglądem przypomina długie, płaskie wstążki. Jego smak, kształt oraz wymiary sprawiają, że można wykorzystywać go do większości potraw.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych Sandra, producenta warzyw konserwowych
- 1 puszka groszku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 100 ml śmietany kwaśniej
- 10 suszonych pomidorów
- 2 porcje makaronu tagiatelle
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo startej
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz
W garnku roztapiamy masło i dodajemy oliwę z oliwek. Następnie wrzucamy odcedzony groszek i dusimy przez około 5 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy śmietanę cały czas mieszając i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie gotujemy tagliatelle według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy do garnka. Następnie dodajemy groszek w śmietanie i dokładnie mieszamy go z makaronem. Danie przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Talerz dekorujemy startą gałką muszkatołową.
Zobacz więcej przepisów na makarony dla dziecka