Tagliatelle zapiekane z łososiem i jajkiem przepiórczym
Tagliatelle zapiekane z łososiem i jajkiem przepiórczym odmieni wasz obiad. SPróbuj, a być może twoja rodzina będzie zachwycona. Oto przepis na szybki makaron z łososiem i jakiem przepiórczym.
- mat. pras. Knorr
- 300 g makaronu tagliatelle szpinakowego
- 150 g łososia wędzonego
- 200 ml śmietany 30%
- 150 ml wino musujące*
- 6 jajek przepiórczych
- cebula
- świeża bazylia
- 20 g parmezanu
- szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Knorr Naturalnie smaczne - Tagliatelle z kurczakiem*
* te składniki możesz pominąć w daniu dla dziecka [przyp. red.]
Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Łososia pokrój w paseczki, cebulę w kostkę, parmezan zetrzyj na tarce w płatki, a bazylię porwij na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzej do 200° C. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj łososia i smaż chwilę, wlej wino* i powoli podgrzewaj do momentu odparowania ¾ objętości płynu. Zawartość opakowania Knorr, dla nadania smaku, rozmieszaj w miseczce ze śmietaną, a następnie wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Ugotowany makaron przełóż na patelnię, dodaj listki bazylii i wymieszaj. Tak przygotowany makaron przełóż do lekko natłuszczonych kokilek żaroodpornych. W każdej porcji makaronu zrób niewielkie wgłębienie i wbij w nie po 1 jajku przepiórczym. Naczynka ustaw na blasze do pieczenia, przykryj aluminiową folią i wstaw do nagrzanego piekarnika – zapiekaj 15 minut. Po tym czasie wyjmij makaron, oprósz go pieprzem, posyp startym serem i podawaj.
*zamiast wina możesz użyć bulionu warzywnego lub po prostu wody [przyp. red.]
Zobacz też inne przepisy na makarony