Reklama

Reklama
  • 300 g makaronu tagliatelle szpinakowego
  • 150 g łososia wędzonego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 150 ml wino musujące*
  • 6 jajek przepiórczych
  • cebula
  • świeża bazylia
  • 20 g parmezanu
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Knorr Naturalnie smaczne - Tagliatelle z kurczakiem*

* te składniki możesz pominąć w daniu dla dziecka [przyp. red.]

Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Łososia pokrój w paseczki, cebulę w kostkę, parmezan zetrzyj na tarce w płatki, a bazylię porwij na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzej do 200° C. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj łososia i smaż chwilę, wlej wino* i powoli podgrzewaj do momentu odparowania ¾ objętości płynu. Zawartość opakowania Knorr, dla nadania smaku, rozmieszaj w miseczce ze śmietaną, a następnie wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Ugotowany makaron przełóż na patelnię, dodaj listki bazylii i wymieszaj. Tak przygotowany makaron przełóż do lekko natłuszczonych kokilek żaroodpornych. W każdej porcji makaronu zrób niewielkie wgłębienie i wbij w nie po 1 jajku przepiórczym. Naczynka ustaw na blasze do pieczenia, przykryj aluminiową folią i wstaw do nagrzanego piekarnika – zapiekaj 15 minut. Po tym czasie wyjmij makaron, oprósz go pieprzem, posyp startym serem i podawaj.

*zamiast wina możesz użyć bulionu warzywnego lub po prostu wody [przyp. red.]

Reklama

Zobacz też inne przepisy na makarony

Reklama
Reklama
Reklama