Talarki jabłkowe - przepis
Przepis na jabłuszka w cieście dla dziecka.
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 11:38
Reklama
Reklama
- 5 jabłek (kwaskowych)
- 2 jajka
- szklanka mąki
- 2 szklanki maślanki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania
- olej do smażenia
Z jajek, maślanki, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli wyrób gładkie ciasto (powinno mieć konsystencję śmietany). Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Każdy zanurzaj w cieście i kładź na rozgrzany tłuszcz. Chwilę podsmaż, by były delikatnie przyrumienione i chrupiące. Gotowe układaj na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Reklama
Nasza rada: Takie owocowe talarki są znacznie zdrowsze niż chipsy. Można je też robić z gruszek – jednak wtedy bez dodatku cukru, gdyż owoce te są bardzo słodkie.
Reklama
Reklama
Reklama