Reklama

Reklama
  • 5 jabłek (kwaskowych)
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • 2 szklanki maślanki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania
  • olej do smażenia

Z jajek, maślanki, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli wyrób gładkie ciasto (powinno mieć konsystencję śmietany). Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Każdy zanurzaj w cieście i kładź na rozgrzany tłuszcz. Chwilę podsmaż, by były delikatnie przyrumienione i chrupiące. Gotowe układaj na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Reklama

Nasza rada: Takie owocowe talarki są znacznie zdrowsze niż chipsy. Można je też robić z gruszek – jednak wtedy bez dodatku cukru, gdyż owoce te są bardzo słodkie.

Reklama
Reklama
Reklama