Reklama

ciasto:

Reklama
  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • żółtko
  • szczypta soli
  • łyżka śmietany

nadzienie:

  • cytryna
  • 1 kg winnych jabłek
  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru

Do mąki dodaj pokrojone na kawałki, schłodzone masło. Posiekaj, rozkrusz w palcach, dodaj cukier puder, żółtko, sól i śmietanę. Zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię, schłodź.
Cytrynę dokładnie wyszoruj, zdejmij z jej skóry cienkie wiórki - paseczki.
Jabłka obierz, poprzekrawaj na dwie lub cztery części, usuń gniazdka nasienne. Skrop je sokiem z cytryny.
Na patelni z masłem przesmaż cukier. Dodaj pokrojone jabłka, smaż ok. 7 minut, co jakiś czas je obracając. Dodaj połowę skórki z cytryny, smaż jeszcze minutę.
Jabłka przełóż do niedużej formy na tartę, tak by do siebie przylegały. Przykryj rozwałkowanym ciastem, boki zawiń do środka. Piecz ok. 25 min w temp. 200 st. C. Przykryj talerzem, odwróć, posyp paskami skórki z cytryny.

Reklama

Zobacz więcej przepisów z jabłkami dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama