Tarta odwracana z jabłkami i cytryną
Sezon na jabłka w pełni - wykorzystaj je i zrób tartę odwracaną z jabłkami i cytryną - pyszna i do tego prosta w wykonaniu.
- Edipresse
ciasto:
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- żółtko
- szczypta soli
- łyżka śmietany
nadzienie:
- cytryna
- 1 kg winnych jabłek
- 10 dag masła
- 15 dag cukru
Do mąki dodaj pokrojone na kawałki, schłodzone masło. Posiekaj, rozkrusz w palcach, dodaj cukier puder, żółtko, sól i śmietanę. Zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię, schłodź.
Cytrynę dokładnie wyszoruj, zdejmij z jej skóry cienkie wiórki - paseczki.
Jabłka obierz, poprzekrawaj na dwie lub cztery części, usuń gniazdka nasienne. Skrop je sokiem z cytryny.
Na patelni z masłem przesmaż cukier. Dodaj pokrojone jabłka, smaż ok. 7 minut, co jakiś czas je obracając. Dodaj połowę skórki z cytryny, smaż jeszcze minutę.
Jabłka przełóż do niedużej formy na tartę, tak by do siebie przylegały. Przykryj rozwałkowanym ciastem, boki zawiń do środka. Piecz ok. 25 min w temp. 200 st. C. Przykryj talerzem, odwróć, posyp paskami skórki z cytryny.
Zobacz więcej przepisów z jabłkami dla dziecka