Tarta rabarbarowa
Rabarbar to warzywo, które można dodać do wielu potraw. Może być na przykład dodatkiem do tarty. Zobacz, jak zrobić tartę z rabarbarem.
Na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 dag masła
- żółtko
Na wypełnienie:
- 80 dag rabarbaru
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru brązowego
- szczypta cynamonu
- 10 dag płatków migdałowych
- żółtko
- cukier puder
Z podanych składników zagnieć ciasto, owiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
Rabarbar oczyść, opłucz, pokrój na kawałki długości 2-3 cm. Na patelni rozpuść masło, włóż rabarbar, posyp cukrem, cynamonem i smaż, mieszając ok. 5 minut. Ostudź.
Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość ok. centymetra. Środek posyp płatkami migdałowymi, ułóż rabarbar. Boki ciasta zawiń do środka. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Piecz 40 minut w temp. 190 st. C. Przed podaniem oprósz pudrem. Serwuj na zimno lub ciepło z ubitą kremówką.
Zobacz inne przepisy na dania z rabarbarem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska