Reklama

Na ciasto:

Reklama
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 dag masła
  • żółtko

Na wypełnienie:

  • 80 dag rabarbaru
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • szczypta cynamonu
  • 10 dag płatków migdałowych
  • żółtko
  • cukier puder

Z podanych składników zagnieć ciasto, owiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
Rabarbar oczyść, opłucz, pokrój na kawałki długości 2-3 cm. Na patelni rozpuść masło, włóż rabarbar, posyp cukrem, cynamonem i smaż, mieszając ok. 5 minut. Ostudź.
Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość ok. centymetra. Środek posyp płatkami migdałowymi, ułóż rabarbar. Boki ciasta zawiń do środka. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Piecz 40 minut w temp. 190 st. C. Przed podaniem oprósz pudrem. Serwuj na zimno lub ciepło z ubitą kremówką.

Zobacz inne przepisy na dania z rabarbarem

Reklama

Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Reklama
Reklama
Reklama