Reklama
  • 75 dag szpinaku świeżego
  • 2 łyżki masła
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
  • 3 jajka
  • 5 dag parmezanu
  • 10 dag sera typu lazur
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • sezam

Szpinak dokładnie wypłucz, oberwij ogonki, liście wrzuć na minutę na wrzątek, osącz. Na patelni z masłem zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj szpinak i posiekany czosnek, mieszając smaż, aż odparuje płyn. Całość wystudź.
Suszone pomidory odsącz z oliwy, pokrój w paski. Dodaj do szpinaku razem z 2 jajkami, parmezanem i pokrojonym w kostkę serem z pleśnią. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
Jednym płatem ciasta wyłóż dno i boki prostokątnej formy, ponakłuwaj go widelcem. Wyłóż masę, przykryj ją drugim płatem ciasta, brzegi podwiń do środka. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem. Piecz ok. 25 min w temp. 220 st. C.

Ciasto na tartę – o czym warto wiedzieć?

Istnieją dwie szkoły przygotowywania tart: według pierwszej, farsz nakłada się na surowe ciasto, według drugiej, składniki wykłada się na podpieczony spód. Ten drugi wariant jest bardziej pracochłonny, ale lepszy, bo gwarantuje, że ciasto będzie chrupiące i bez zakalca. W podpieczony spód trudniej bowiem wsiąkają soki wydzielające się z piekących się składników nadzienia.
Podpiekając ciasto francuskie na tartę, warto wcześniej wypełnić je suchą fasolą. Ciasto trzeba wyłożyć na blaszkę, ponakłuwać je widelcem, przykryć krążkiem papieru do pieczenia i wsypać fasolę. Obciążenie zapobiega wybrzuszaniu się ciasta, a także opadaniu jego brzegów.

Zobacz także

Zobacz inne przepisy na tartę dla dziecka

Reklama

Przepis, wykonanie i zdjęcie: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska

Reklama
Reklama
Reklama