Tarta z boczkiem i cebulą
Tarta z boczkiem i cebulą będzie idealną przekąską na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną. Idealna dla wszystkich sympatyków spaghetti carbonara. Wypróbuj nasz przepis na tartę z boczkiem i cebulą.
- Edipresse
Opublikowano: czwartek, 20 października 2016 11:50
Reklama
na ciasto:
Reklama
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- jajko
- natka pietruszki
- łyżka śmietany
- szczypta proszku do pieczenia
- sól
na farsz:
- 40 dag cebuli
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 250 ml śmietany
- 10 dag wędzonego boczku w plasterkach
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Z podanych składników zagnieć ciasto. Wylep nim foremkę, upiecz na złoty kolor w temp. 200 st. C. Cebulę pokrój w krążki, podduś na oleju. Ostudź, rozłóż na cieście. Polej masą przygotowaną z jajek i śmietany, doprawioną solą, pieprzem i gałką. Na wierzchu połóż plasterki boczku, posyp pieprzem.
Piecz ok. 35 min w temp. 180 st. C.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na tarty dla dzieci i dorosłych
Reklama
Reklama
Reklama