Reklama
  • 4 łyżki humusu, np. Jasmeen
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g ciasta francuskiego
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietany 30%
  • 150 g łososia wędzonego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 185 g mozzarelli
  • 5 g masła
  • 5 g mąki
  • 5 listków bazylii
  • sól i pieprz

  1. Formę do tarty posmaruj masłem i wyłóż ciastem. Dokładnie dociśnij je do dna i nakłuj widelcem.
  2. Ciasto posmaruj humusem, rozłóż na nim łososia, pokrojoną mozzarellę i wszystko posyp szczypiorkiem.
  3. Równomiernie rozłóż pomidory z puszki i dopraw solą i pieprzem.
  4. Do małej miski wbij jajka, dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy, którą polej ciasto i dodatki.
  5. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 25 minut.
  6. Wyjmij w momencie, gdy masa z jajek i śmietany całkowicie się zetnie.
  7. Upieczoną tartę ozdób listkami bazylii.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na inne tarty i tartaletki dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama