Reklama

Reklama
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • żółtko jajka
  • szczypta soli
  • cynamon
  • łyżka gruboziarnistego cukru
  • jabłka prażone, np. marki Sandra

  1. Mąkę przesiej, a następnie siekaj nożem razem z masłem do momentu, aż mieszanka będzie przypominać kruszonkę.
  2. Dodaj cukier puder, żółtko, sól i opcjonalnie łyżkę zimnej wody, jeśli ciasto będzie za suche.
  3. Szybko zagnieć i uformuj kulę.
  4. Ciasto owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.
  5. Po tym czasie ciasto wyjmij, podziel na dwie części i rozwałkuj.
  6. Jedną częścią wyłóż spód i boki formy do tarty.
  7. Nałóż jabłka i posyp cynamonem.
  8. Drugą część ciasta pokrój na podłużne paski, które ułóż naprzemiennie na jabłkach, tworząc kratkę.
  9. Piecz w piekarniku do momentu, aż ciasto się zarumieni (ok. 40 minut) i posyp cukrem.
  10. Można podawać na zimno i na ciepło – również z lodami.

Uwaga! Kruche ciasto, które jest podstawą tego przepisu, należy wykonać szybko, aby nie zagrzać składników od zbyt długiego wyrabiana ciasta

Reklama

Zobacz też inne przepisy na ciasta dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama