Reklama

Reklama
  • 1/2 kg jabłek,
  • 180 g cukru pudru,
  • 125 g masła,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 żółtko,
  • sól.

Reklama

Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj połowę cukru pudru, żółtko, szczyptę soli, połowę przygotowanej porcji masła. Składniki posiekaj i zagnieć. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Jabłka obierz, podziel na ósemki, usuń gniazda nasienne. Formę wysmaruj masłem, posyp cukrem, ułóż jabłka, wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut (aż jabłka puszczą sok). Wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia. Ciasto lekko rozwałkuj na kształt formy z jabłkami. Jabłka w formie oprósz pozostałą ilością cukru i masłem. Przykryj ciastem i na ok. 30 minut wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220ľC. Upiecz na złoto. Odwróć ciasto i wyłóż je na talerz.

Reklama
Reklama
Reklama