Tarta z kremem piernikowym i powidłami śliwkowymi
Korzenny zapach wypieków unoszący się od progu domu i wspólne dekorowanie ciasteczek tworzą prawdziwie świąteczny nastrój. Właśnie dlatego warto wypróbować przepis na pyszną świąteczną tartę.
- mat. pras. Lubella
Opublikowano: środa, 4 grudnia 2019 15:27
Reklama
Spód*:
Reklama
- 280 g mąki krupczatki, np. Puszystej Krupczatki Lubella
- 150 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- żółtko
- łyżeczka śmietany
- szczypta soli
Krem piernikowy:
- 2 płaskie łyżeczki kakao, np. DecoMorreno
- słoik powideł śliwkowych, np. Łowicz
- 150 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki 36%
- 100 g miękkiego masła
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
Dodatki:
- cukrowe gwiazdki
- świeża żurawina do dekoracji
*składniki na formę o średnicy 24 cm
Przygotuj spód do tarty:
- Ze składników na tartę wyrób ciasto, wyłóż spód formy, wyrównaj, ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i piecz 20 minut.
- Wyjmij i ostudź.
- W międzyczasie przygotuj krem piernikowy.
- Spód wypełnij 3 łyżkami powideł, kolejno posmaruj kremem piernikowym i wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny do stężenia kremu.
- Opcjonalnie udekoruj gwiazdkami oraz świeżą żurawiną.
Przygotuj krem piernikowy:
- Czekoladę roztop razem z kremówką, ostudź.
- Miękkie masło zmiksuj, a miksując wlewaj roztopioną czekoladę i wsyp przyprawę do piernika oraz kakao.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na świąteczne wypieki
Reklama
Reklama
Reklama