Reklama

Spód*:

Reklama
  • 280 g mąki krupczatki, np. Puszystej Krupczatki Lubella
  • 150 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • żółtko
  • łyżeczka śmietany
  • szczypta soli

Krem piernikowy:

  • 2 płaskie łyżeczki kakao, np. DecoMorreno
  • słoik powideł śliwkowych, np. Łowicz
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

Dodatki:

  • cukrowe gwiazdki
  • świeża żurawina do dekoracji

*składniki na formę o średnicy 24 cm

Przygotuj spód do tarty:

  1. Ze składników na tartę wyrób ciasto, wyłóż spód formy, wyrównaj, ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i piecz 20 minut.
  3. Wyjmij i ostudź.
  4. W międzyczasie przygotuj krem piernikowy.
  5. Spód wypełnij 3 łyżkami powideł, kolejno posmaruj kremem piernikowym i wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny do stężenia kremu.
  6. Opcjonalnie udekoruj gwiazdkami oraz świeżą żurawiną.

Przygotuj krem piernikowy:

  1. Czekoladę roztop razem z kremówką, ostudź.
  2. Miękkie masło zmiksuj, a miksując wlewaj roztopioną czekoladę i wsyp przyprawę do piernika oraz kakao.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na świąteczne wypieki

Reklama
Reklama
Reklama