Tarta z papryką, cukinią i bakłażanem
Tarta z papryką, cukinią i bakłażanem to fajny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny - możesz w niej przemycić dużą ilość warzyw!
- Edipresse
ciasto:
- 35 dag mąki
- 20 dag masła
- jajko
- 5 łyżek wody
- sól
farsz:
- 2 czerwone papryki
- żółta papryka
- zielona papryka
- mały bakłażan
- nieduża cukinia
- cebula
- 3 jajka
- 2 łyżki kremówki
- zioła
- czosnek
- 15 dag sera żółtego
Schłodzone masło posiekaj z mąką, rozkrusz w palcach. Dodaj jajko, wodę i dużą szczyptą soli. Zagnieć kruche ciasto, cienko rozwałkuj, wylep nim dno i boki formy na tartę, ponakłuwaj widelcem, schłodź. Upiecz na złoty kolor w temp. 200 st. C.
Papryki posmaruj olejem, włóż do piekarnika o temp. 190 st. C i piecz, aż zwęgli się ich skórka. Gorące włóż do foliowego woreczka, zawiąż, wystudź - potem z łatwością je obierzesz - i pokrój w paski.
Bakłażan i cukinię umyj, pokrój w plastry, obsmaż na oliwie. Zrumień też krążki cebuli. Wystudzone warzywa wyłóż na kruchy spód. Zalej masą z jajek, kremówki, posiekanego czosnku i ziół. Posyp startym serem. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 30 min, aż jajeczna masa się zetnie.
Zobacz więcej przepisów na tarty dla dzieci