ciasto:

Reklama
  • 35 dag mąki
  • 20 dag masła
  • jajko
  • 5 łyżek wody
  • sól

farsz:

  • 2 czerwone papryki
  • żółta papryka
  • zielona papryka
  • mały bakłażan
  • nieduża cukinia
  • cebula
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kremówki
  • zioła
  • czosnek
  • 15 dag sera żółtego

Schłodzone masło posiekaj z mąką, rozkrusz w palcach. Dodaj jajko, wodę i dużą szczyptą soli. Zagnieć kruche ciasto, cienko rozwałkuj, wylep nim dno i boki formy na tartę, ponakłuwaj widelcem, schłodź. Upiecz na złoty kolor w temp. 200 st. C.
Papryki posmaruj olejem, włóż do piekarnika o temp. 190 st. C i piecz, aż zwęgli się ich skórka. Gorące włóż do foliowego woreczka, zawiąż, wystudź - potem z łatwością je obierzesz - i pokrój w paski.
Bakłażan i cukinię umyj, pokrój w plastry, obsmaż na oliwie. Zrumień też krążki cebuli. Wystudzone warzywa wyłóż na kruchy spód. Zalej masą z jajek, kremówki, posiekanego czosnku i ziół. Posyp startym serem. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 30 min, aż jajeczna masa się zetnie.

Zobacz także
Reklama

Zobacz więcej przepisów na tarty dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama