Na ciasto:

Reklama
  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 80 ml lodowatej wody
  • sól

Na farsz:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • łyżka pesto
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 150 ml śmietany
  • kilka pomidorków
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Z podanych składników zagnieć ciasto. Wylep nim prostokątną formę (25 na 30 cm). Piecz około 15 min w temp. 200 st. C.
Szparagi obierz, gotuj 5 min w osolonym wrzątku. Ułóż na cieście.
Jajka dokładnie połącz z pesto, parmezanem i śmietaną, dopraw do smaku, polej szparagi. Obłóż pokrojonymi pomidorkami. Piecz około 25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C.

Zobacz także

Zobacz inne przepisy na dania ze szparagami

Reklama

Przepis, wykonanie, zdjęcie: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska

Reklama
Reklama
Reklama