Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami to pomysł na zdrowy i dobry obiad dla całej rodziny. Wystarczy pęczek zielonych szparagów, kilka pomidorków, parmezan... produkty, które łatwo dostać o tej porze roku.
- Edipresse
Opublikowano: wtorek, 10 maja 2016 11:21
Reklama
Na ciasto:
Reklama
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- 80 ml lodowatej wody
- sól
Na farsz:
- pęczek zielonych szparagów
- 2 jajka
- łyżka pesto
- 3 łyżki startego parmezanu
- 150 ml śmietany
- kilka pomidorków
- ostra papryka
- sól
- pieprz
Z podanych składników zagnieć ciasto. Wylep nim prostokątną formę (25 na 30 cm). Piecz około 15 min w temp. 200 st. C.
Szparagi obierz, gotuj 5 min w osolonym wrzątku. Ułóż na cieście.
Jajka dokładnie połącz z pesto, parmezanem i śmietaną, dopraw do smaku, polej szparagi. Obłóż pokrojonymi pomidorkami. Piecz około 25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C.
Zobacz inne przepisy na dania ze szparagami
Reklama
Przepis, wykonanie, zdjęcie: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska
Reklama
Reklama
Reklama